Παράνομες χρεώσεις για νοσηλεία ασφαλισμένου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο

Ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη διαμαρτυρόμενος για τις υψηλές χρεώσεις που του επιβλήθηκαν από ιδιωτικό θεραπευτήριο. Συγκεκριμένα ο εν λόγω ασφαλισμένος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και ακολούθως οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ιδίου θεραπευτηρίου. Έπειτα από πέντε ημέρες νοσηλείας ο ασθενής διακομίστηκε στη ΜΕΘ δημοσίου νοσοκομείου. Για την κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη της
νοσηλείας του ασθενούς ακολουθήθηκε η διαδικασία που ίσχυε πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με την έκδοση εισιτηρίου-εξιτηρίου και οι χρεώσεις εστάλησαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ωστόσο, επιβλήθηκαν από το ιδιωτικό θεραπευτήριο στον ασφαλισμένο χρεώσεις ύψους περίπου 14.550,30 ευρώ. Εξ αυτών καταβλήθηκαν 5.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό παρέμενε σε εκκρεμότητα, για την τακτοποίηση της οποίας η οικογένεια του ασφαλισμένου δεχόταν οχλήσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα των επιπλέον χρεώσεων που επιβλήθηκαν στον ασφαλισμένο και της οφειλής που εκκρεμεί σε βάρος του. 
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) συνέταξε πόρισμα, στο οποίο αποφαίνεται τεκμηριωμένα ότι η νοσηλεία του ασθενούς πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στη ΜΕΘ και καλύφθηκε πλήρως από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Συνεπώς, το πόρισμα καταλήγει ότι δεν δικαιολογείται καμία επιπλέον χρέωση στον ασφαλισμένο εκ μέρους του νοσηλευτικού ιδρύματος και προτείνεται να του επιστραφεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως αχρεωστήτως εισπραχθέν. (synigoros.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραίτηση από το δικόγραφο με την Προσθήκη-Αντίκρουση

Αθώωση για πλαστογραφία εγγράφων. Προσφορότητα εγγράφου για παραγωγή εννόμων συνεπειών

Ηθική βλάβη του εργαζόμενου με προσβολή της προσωπικότητάς του από τον εργοδότη

Μισθώσεις: Η μονομερής εγκατάλειψη του μισθίου χωρίς καταγγελία και παράδοση των κλειδιών δεν επιφέρει λύση της μίσθωσης. Υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων έστω κι αν δεν γίνεται χρήση του μισθίου

Το νέο άρθρο 237 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Ανατροπή στην τακτική διαδικασία